Zawsze lubiłam zapiekanki, pierwszą potrawą jaką potrafiłam ugotować była prosta 3 składnikowa Zapiekanka Kubusia Puchatka. Pękałam wtedy z dumy, bo uwielbiałam być samodzielna i uwielbiałam gdy ktoś chwalił moje danie :). Myślę, że w tej kwestii niewiele się zmieniło, może jedynie to , że troszkę rozszerzyłam swoje horyzonty kulinarne. Przy zapiekankach staram się jednak by pozostały one jak najprostsze.
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 300 g chudej mielonej wołowiny
- 200 g pieczarek
- 2 pomidory
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pikantna papryczka chilli
- 300 ml śmietany 12 %
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makron do zapiekanki gotujemy według wskazań na opakowaniu i odcedzamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy przez kolejnych kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy wołowinę. Wszystko przyprawiamy pikantną papryczką, czosnkiem, solą i pieprzem, smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy 1 pomidora pokrojone w kostkę i smażymy kolejne 3 minuty.
- Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, do makaronu dodajemy wołowinę z pieczarkami, cebulą i pomidorem. Całość zalewamy posoloną śmietaną. Na wierzchu układamy ser mozzarella, i pomidory. danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Comments
ale mi ślinka cieknie 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki 😉