Gdy potrzebujecie czegoś sycącego co w zasadzie zrobi się samo to jesteście w dobrym miejscu. Jedyny wysiłek to pokrojenie ziemniaków i roztopienie masła. Ta zapiekanka sprawdza się u mnie po jesiennym lub zimowym spacerze. Jest równie dobra na następny dzień, można ją odgrzać w piekarniku lub na patelni, a dzieci wyjadają ja widelcami także na zimno z brytfanki
Składniki:
- 8 większych ziemniaków
- 120 g masła
- 200 g sera halloumi
- 250 g sera gouda
- 50 g sera parmezan
- 1 ząbek czosnku ( jeśli nie możemy, nie lubimy – możemy pominąć)
- rozmaryn, zioła prowansalskie
- 1-2 świeże figi
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plastry (około 2-3 mm).
- Masło roztapiamy w rondelku, do roztopionego gorącego masła dodajemy sól, rozdrobniony czosnek i posiekane zioła: rozmaryn, bazylię i inne ulubione np.: zioła prowansalskie z torebki.
- W większym naczyniu łączymy ziemniaki z przyprawionym masłem , tak by pokryło wszystkie kawałki. Ścieramy na grubych okach halloumi i goudę. Wszystkie sery dodajemy do przyprawionych ziemniaków i mieszamy.
- Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. Podajemy ze świeżą figą, jesli oczywiście lubimy figi.