Zapiekanka z ziemniaków, dużej ilości masła i 3 serów

Gdy potrzebujecie czegoś sycącego co w zasadzie zrobi się samo to jesteście w dobrym miejscu. Jedyny wysiłek to pokrojenie ziemniaków i roztopienie masła. Ta zapiekanka sprawdza się u mnie po jesiennym lub zimowym spacerze. Jest równie dobra na następny dzień, można ją odgrzać w piekarniku lub na patelni, a dzieci wyjadają ja widelcami także na zimno z brytfanki

Składniki:

  • 8 większych ziemniaków
  • 120 g masła
  • 200 g sera halloumi
  • 250 g sera gouda
  • 50 g sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku ( jeśli nie możemy, nie lubimy – możemy pominąć)
  • rozmaryn, zioła prowansalskie
  • 1-2 świeże figi
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plastry (około 2-3 mm).
  2. Masło roztapiamy w rondelku, do roztopionego gorącego masła dodajemy sól, rozdrobniony czosnek i posiekane zioła: rozmaryn, bazylię i inne ulubione np.: zioła prowansalskie z torebki.
  3. W większym naczyniu łączymy ziemniaki z przyprawionym masłem , tak by pokryło wszystkie kawałki. Ścieramy na grubych okach halloumi i goudę. Wszystkie sery dodajemy do przyprawionych ziemniaków i mieszamy.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. Podajemy ze świeżą figą, jesli oczywiście lubimy figi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.