Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

Czasem trzeba zacisnąć pasa, a takie zaciskanie bywa twórcze. W czasach kryzysu powstało wiele wspaniałych dań jak na przykład francuska zupa cebulowa. U mnie całkiem tania zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem w puszce.

zapiekanka-ziemniaczana-z-tunczykiem-1

Składniki na zapiekankę dla 2 osób:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 3 garście sera żółtego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 150 ml mleka 3%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

zapiekanka-ziemniaczana-z-tunczykiem-3

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki. Cebulę także obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych okach. Tuńczyka odcedzamy z oleju.
  2. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą z oliwek i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. Na ziemniakach układamy cebulę i tuńczyka. Ilość warstw zapiekanki uzależniona jest od wielkości naczynia.
  3. Śmietanę i mleko wlewamy do jednego naczynia , solimy i pieprzymy oraz zalewamy zapiekankę.
  4.  Zapiekankę wstawiamy  do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę i 10 minut.  Mniej więcej 20 minut  przed końcem zapiekania posypujemy ją startym żółtym serem np cheddarem.

zapiekanka-ziemniaczana-z-tunczykiem-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.