Czasem trzeba zacisnąć pasa, a takie zaciskanie bywa twórcze. W czasach kryzysu powstało wiele wspaniałych dań jak na przykład francuska zupa cebulowa. U mnie całkiem tania zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem w puszce.
Składniki na zapiekankę dla 2 osób:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 garście sera żółtego
- 200 ml śmietany 30 %
- 150 ml mleka 3%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki. Cebulę także obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych okach. Tuńczyka odcedzamy z oleju.
- Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą z oliwek i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. Na ziemniakach układamy cebulę i tuńczyka. Ilość warstw zapiekanki uzależniona jest od wielkości naczynia.
- Śmietanę i mleko wlewamy do jednego naczynia , solimy i pieprzymy oraz zalewamy zapiekankę.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę i 10 minut. Mniej więcej 20 minut przed końcem zapiekania posypujemy ją startym żółtym serem np cheddarem.
Comments
wygląda bardzo apetycznie 🙂
Sycąca, gorąca zapiekanka, uwielbiam zawsze!
Tania i pyszna,moje smaki,pozdrawiam.
Ciekawe połączenie, nigdy nie jadłem tuńczyka zapiekanego w serze 🙂
A jaka temperatura pieczenia? 🙂