Zdrowe czekoladki czyli daktyle faszerowane masłem orzechowym, orzechami i czekoladą

Już wiele razy przekonałam się że da się jeść zdrowo i pysznie. Poniższy przepis to jedna z tych pysznych, zdrowych i do tego wszystkiego ładnych opcji. Uwiniecie się z nią błyskawicznie i wyjdzie każdemu, tu nie da się nic zepsuć. Myślę, że fajnie sprawdzi się w okresie świąteczno-noworocznym, na stole robi wrażenie luksusowych czekoladek. Spróbujcie – Niebo!

Składniki:

  • ok 150 g dobrych, dużych daktyli
  • ok 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • słone nerkowce, pistacje i orzechy ziemne
  • 1 tabliczka czekolady ( ja użyłam dobrej gorzkiej, można użyć mlecznej)
  • sól (opcjonalnie)
Daktyle faszerowane masłem orzechowym, orzechami i czekoladą

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Na garnku z gotującą się wodą ustawiłam szklaną miskę, wrzuciłam kawałki czekolady. Mnie zależało, żeby przekąska nie miała za dużo cukru więc użyłam gorzkiej czekolady, jesli jednak mamy ochotę na coś bardziej słodkiego polecam uztć dobrej mlecznej czekolady.
  2. Daktyle drylujemy i nadkrawamy. Do środka wkładamy spora porcję masła orzechowego, oraz po 3 słone orzeszki : Pistacjowy, ziemny i nerkowce.
  3. W ten sposób przygotowane przekąski układamy na blaszce, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy pistacjami i solą. Gdy czekolada zastygnie są gotowe do jedzenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.