Już wiele razy przekonałam się że da się jeść zdrowo i pysznie. Poniższy przepis to jedna z tych pysznych, zdrowych i do tego wszystkiego ładnych opcji. Uwiniecie się z nią błyskawicznie i wyjdzie każdemu, tu nie da się nic zepsuć. Myślę, że fajnie sprawdzi się w okresie świąteczno-noworocznym, na stole robi wrażenie luksusowych czekoladek. Spróbujcie – Niebo!
Składniki:
- ok 150 g dobrych, dużych daktyli
- ok 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- słone nerkowce, pistacje i orzechy ziemne
- 1 tabliczka czekolady ( ja użyłam dobrej gorzkiej, można użyć mlecznej)
- sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Na garnku z gotującą się wodą ustawiłam szklaną miskę, wrzuciłam kawałki czekolady. Mnie zależało, żeby przekąska nie miała za dużo cukru więc użyłam gorzkiej czekolady, jesli jednak mamy ochotę na coś bardziej słodkiego polecam uztć dobrej mlecznej czekolady.
- Daktyle drylujemy i nadkrawamy. Do środka wkładamy spora porcję masła orzechowego, oraz po 3 słone orzeszki : Pistacjowy, ziemny i nerkowce.
- W ten sposób przygotowane przekąski układamy na blaszce, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy pistacjami i solą. Gdy czekolada zastygnie są gotowe do jedzenia.
Comments
Oryginalna przystawka. Chodzi za mną od czasu od kiedy pojawiła sie na blogu, nie miałam okazji jednaj jej przygotować. W najbliższym czasie jednak czeka mnie kilka spotkań rodzinnych i postaram się zrobić 🙂
Dzięki za inspirację.
Szukam czegoś ciekawego na Święta, żeby pojawiło się na stole coś bardziej oryginalnego niż zawsze i ten przepis wydaje się idealny. Pewnie każdy będzie w tym roku zaskoczony.