Ci którzy zaglądają tu częściej wiedzą, że uwielbiam zagniatać drożdżowe, ten proces mnie wycisza, pomaga nabrać równowagi. Przedstawiam zatem kolejną kojącą zmysły propozycję na śniadanie Wielkanocne, myślę, że bułeczki z Szynką Szwarcwaldzką idealnie dopełnią smak pysznego domowego żurku.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklankaka mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki bazylia
- 1/2 łyżeczki szałwii ( lub ulubione zioła do smaku)
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej ( 9 plasterków)
- 3 garście startego sera radamer
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy do ich połączenia. Zaczyn odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej suszone zioła np: bazylie, tymianek , szałwię. Mąkę mieszamy z ziołami.
- Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, oraz oliwę i zagniatamy. Im dłużej zagniatamy drożdżowe ciasto tym lepiej. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego około 9 bułeczek. Bułeczki przykrywamy ( najlepiej podgrzaną ściereczką i odkładamy by ponownie podrosły.
- Na bułeczkach smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na nich szynkę szwarcwaldzką, posypujemy je startym serem.
- Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 -25 minut.