Jesień zapowiada się intensywnie, a mnie od tygodnia codziennie rano boli gardło, czuje lekkie osłabienie organizmu. Dzielnie walczę i mam nadzieje, że pomoże mi w tym czosnkowa:)
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw( z cebuli, marchewek, pietruszki i selera)
- 1 główka czosnku + 2 ząbki
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 250 ml śmietany 30 %
- 3-4 kromki chleba na grzanki
- sól, pieprz, masło, oliwa z oliwek
- bazylia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilkę przesmażamy z cebulą.
- Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, całość solimy i gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z kuchenki i miażdżymy składniki blenderem.
- Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy , mieszamy a następnie dodajemy śmietanę do zupy, ponownie wstawiamy na kuchenkę by zupka zawrzała.
- Pieczarki kroimy w plastry, solimy i podsmażamy , pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i pieprz. Pieczarki przekładamy do gorącej zupy , żupę przyprawiamy 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i ściągamy ją z kuchenki.
- Chleb kroimy w kosteczkę, i wrzucamy na sucha patelnię, gdy się przyrumieni dodajemy 2 łyżki masła.
Comments
już nie mogę się doczekać kiedy mnie rozgrzeje 🙂