Zupa krem z dyni z dodatkiem ciecierzycy na maśle i rozmarynie

Są dni gdy mam ochotę na krem z dynii przeładowany imbirem, chilli i czosnkiem, ale są takie gdy mam ochotę na mniej pikantną wersję dyniowej, na coś delikatnego i otulającego. W tym przepisie główną rolę gra oczywiście dynia, ale też masło i rozmaryn. Warto by rozmaryn był świeży, myślę, że to kluczowe w tej prostej kilkuskładnikowej zupie.

Składniki:

  • 1 dynia ważąca około 1 kg
  • 5 większych ziemniaków
  • 4 gałązki rozmarynu
  • około 1 litra bulionu warzywnego, 2 kostki warzywne bio
  • 1/4 kostki masła
  • sól

dodatki:

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • zioła dalmatyńskie
  • sól
  • grzanki z chleba i masła

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki także obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym tka by je przykrył. Jeśli nie mamy bulionu zalewamy je wodą i dodajemy 2 kostki warzywne bio. Dodajemy także sól i rozmaryn.
  4. Gotujemy do momentu aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy masło i sprawdzamy czy nie trzeba jej dosolić. Garnek zestawiamy z kuchenki , odstawiamy na około 10 minut, by zupa delikatnie przestygła i rozdrabniamy ją na gładko blenderem.
  5. Aby przygotować ciecierzycę, płuczemy ją dokładnie z aquafaby, wrzucamy na patelnie, dodajemy masło, rozmaryn, zioła dalmatyńskie i sól, podsmażamy około 5minut.
  6. Zupę podajemy z ciecierzycą i grzankami. Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.