Są dni gdy mam ochotę na krem z dynii przeładowany imbirem, chilli i czosnkiem, ale są takie gdy mam ochotę na mniej pikantną wersję dyniowej, na coś delikatnego i otulającego. W tym przepisie główną rolę gra oczywiście dynia, ale też masło i rozmaryn. Warto by rozmaryn był świeży, myślę, że to kluczowe w tej prostej kilkuskładnikowej zupie.
Składniki:
- 1 dynia ważąca około 1 kg
- 5 większych ziemniaków
- 4 gałązki rozmarynu
- około 1 litra bulionu warzywnego, 2 kostki warzywne bio
- 1/4 kostki masła
- sól
dodatki:
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki masła
- 3 gałązki rozmarynu
- zioła dalmatyńskie
- sól
- grzanki z chleba i masła

Przygotowanie:
- Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki także obieramy i kroimy w kostkę.
- Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym tka by je przykrył. Jeśli nie mamy bulionu zalewamy je wodą i dodajemy 2 kostki warzywne bio. Dodajemy także sól i rozmaryn.
- Gotujemy do momentu aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy masło i sprawdzamy czy nie trzeba jej dosolić. Garnek zestawiamy z kuchenki , odstawiamy na około 10 minut, by zupa delikatnie przestygła i rozdrabniamy ją na gładko blenderem.
- Aby przygotować ciecierzycę, płuczemy ją dokładnie z aquafaby, wrzucamy na patelnie, dodajemy masło, rozmaryn, zioła dalmatyńskie i sól, podsmażamy około 5minut.
- Zupę podajemy z ciecierzycą i grzankami. Smacznego!
