Jesień jak do tej pory mamy piękną, świadczą o tym także grzyby. Marzę sobie , że kiedyś, piękną jesienią, będę jadła taką pyszną grzybową w swoim ogrodzie przykryta kocem, patrząc na piękny sad. Tak trzeba mieć marzenia:)
Składniki:
- ok 700 g grzybów
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- 3 średnie cebule
- 2/3 kubka soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałeczek selera
- sos sojowy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Z cebuli, pietruszki, selera i marchewki gotujemy warzywny wywar.
- Grzyby przebieramy, myjmy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę , gdy się zeszli dodajemy pokrojone grzyby, solimy. Grzyby z cebulą dusimy przez 10 minut.
- Podduszone grzyby, oraz pokrojone ziemniaki dodajemy do warzywnego wywaru, solimy dodajemy sosu sojowego i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie warzywa i grzyby będą ugotowane. Z zupy wyciągamy cebulę z gotowania wywaru, odstawiamy ją na chwile do przestygnięcia zanim ja rozdrobnimy. Gdy przestygnie rozdrabniamy ja blenderem.
- Soczewicę gotujemy wg wskazań na opakowaniu ja moja gotowałam ok 25 minut.
- Zupę pieprzymy i podajemy z soczewicą, na etapie smażenia grzybów możemy także odłożyć kilka plasterków do jej dekoracji.
Comments
mmm…z przyjemnością zjadłabym miskę takiej zupy 🙂
Uwielbiam zupy kremy… Do tego z soczewicą, zdrowo 😉
Zdecydowanie trzeba mieć 🙂 Ja ją był jadła z wielkiego zadaszonego tarasu z pięknym widokiem na łąki i lasy 🙂 POzdrawiam 🙂
Author
Tak łąki i lasy to też dobry plan:)