Zupa krem z grzybów leśnych z soczewicą

Jesień jak do tej pory mamy piękną, świadczą o tym także grzyby. Marzę sobie , że kiedyś, piękną jesienią, będę jadła taką pyszną grzybową w swoim ogrodzie przykryta kocem, patrząc na piękny sad. Tak trzeba mieć marzenia:)
zupa-krem-z-grzybow-lesnych-z-soczewica-6

Składniki:

  • ok 700 g grzybów
  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • 3 średnie cebule
  • 2/3 kubka soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

zupa-krem-z-grzybow-lesnych-z-soczewica-7

Przygotowanie:

  1. Z cebuli, pietruszki, selera i marchewki gotujemy warzywny wywar.
  2. Grzyby przebieramy, myjmy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę , gdy się zeszli dodajemy pokrojone grzyby, solimy. Grzyby z cebulą dusimy przez 10 minut.
  3. Podduszone grzyby, oraz pokrojone ziemniaki dodajemy do warzywnego wywaru, solimy dodajemy sosu sojowego i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie warzywa i grzyby będą ugotowane. Z zupy wyciągamy cebulę z gotowania wywaru, odstawiamy ją na chwile do przestygnięcia zanim ja rozdrobnimy. Gdy przestygnie rozdrabniamy ja blenderem.
  4. Soczewicę gotujemy wg wskazań na opakowaniu ja moja gotowałam ok 25 minut.
  5. Zupę pieprzymy i podajemy z soczewicą, na etapie smażenia grzybów możemy także odłożyć kilka plasterków do jej dekoracji.

zupa-krem-z-grzybow-lesnych-z-soczewica-8


Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.