Zupa krem z marchwi z mleczkiem kokosowym i imbirem

Przedwiośnie budzi we mnie zawsze głód warzyw i owoców, więc na ratunek przyszła mi marchewka a precyzyjnie mówiąc krem marchewkowy. Uwielbiam zupy krem , szczególnie te kilku składnikowe, niewymagające a zaskakująco dobre. Polecam :)))

zupa-krem-z-marchwi-z-mleczkiem-kokosowym-i-imbirem-2

Składniki:

  • 800 g marchewki
  • 200 ml mleczka kokosowego 
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • ok 3 cm startego na małych okach imbiru
  • 1 płaska łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/3 łyżeczki mielonej, suszonej trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowane:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy do garnka i zalewamy 500 ml wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy cebulkę dymkę, oraz solimy zupkę . 
  2. Gdy marchew będzie miękka, ściągamy garnek z gazu i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, a następnie miażdżymy blenderem.
  3. Garnek ponownie wstawiamy na gaz, podgrzewamy, dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Do kremu dodajemy łyżkę tajskiej czerwonej pasty curry, starty imbir, suszonką trawę cytrynową oraz pieprz, mieszamy, podgrzewy jeszcze 2 minutki i ściągamy z kuchenki.
  5. Zupę podajemy ze świeżą kolendrą.

zupa-krem-z-marchwi-z-mleczkiem-kokosowym-i-imbirem-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.