Zupa krem z pieczarek

Ta bardzo prosta zupka smakuje najlepiej gdy za oknem mróz:) Pamiętajcie by zostawić talerz dla mikołaja! Do mnie jeszcze nie przyszedł, ale ugotowałam mu zupę, wiec na pewno będzie:)

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • bulion warzywny
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, koperek

Przygotowanie:

Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Mogą się rozgotować. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dusimy kilka minut, jeśli potrzeba dodajemy wody.

Pieczarki myjemy bardzo dokładnie, by nie pozostała na nich ziemia. Kroimy w plasterki i dorzucamy do duszącej się cebuli. Cebulę i pieczarki solimy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich uduszone pieczarki z cebulą i zagotowujemy kilka minut, solimy i pieprzymy do smaku. Ściągamy z gazu i pozostawiamy do przestygnięcia.

Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na gładko i dodajemy śmietanki. Dekorujemy pieczarkami i koperkiem. Zupkę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.