Ta bardzo prosta zupka smakuje najlepiej gdy za oknem mróz:) Pamiętajcie by zostawić talerz dla mikołaja! Do mnie jeszcze nie przyszedł, ale ugotowałam mu zupę, wiec na pewno będzie:)
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 duże ziemniaki
- bulion warzywny
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, koperek
Przygotowanie:
Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Mogą się rozgotować. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dusimy kilka minut, jeśli potrzeba dodajemy wody.
Pieczarki myjemy bardzo dokładnie, by nie pozostała na nich ziemia. Kroimy w plasterki i dorzucamy do duszącej się cebuli. Cebulę i pieczarki solimy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich uduszone pieczarki z cebulą i zagotowujemy kilka minut, solimy i pieprzymy do smaku. Ściągamy z gazu i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na gładko i dodajemy śmietanki. Dekorujemy pieczarkami i koperkiem. Zupkę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Comments
Zupę pieczarkową przygotowałem na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia i muszę przyznać, że była smaczna 😉
Wygląda zachęcająco 🙂 Czy te składniki wystarczą na 2 duże talerze?
Pozdrawiam
Witam. Tak mi się spodobała ta Twoja zupka, ze poleciałam do sklepu po pieczarki i maszeruje do kuchni robić 🙂
Aż zrobiłam się głodna 😀