Dzisiaj błyskawiczna zupka, o bardzo charakterystycznym smaku. Mnie powaliła, bo uwielbiam gorgonzolę i zupy w kremowej postaci 🙂 Co mnie absolutnie zdziwiło smakowała także M, który gorgonzoli nie lubi, także Coś jest w tej zupie, mimo jej nieciekawych walorów wizulanych. Spróbujcie sami:)
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- 1 cukinia
- 70 g sera gorgonzola
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotują się mniej więcej 20 – 25 minut.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10 minut. Pieczarki solimy i pieprzymy.
- Na ostatnie 10 minut gotowania ziemniaków dodajemy do nich pieczarki oraz pokrojoną cukinię.
- Gdy warzywa będą miękkie, ściagamy garnek z kuchenki. Odstawiamy go na kilka minut by zupa lekko przestygła. Dodajemy do niej gorgonzolę, bazylię, oraz sól i pieprz do smaku, wszystko rozdrabniamy blenderem.
- Do zupki możemy dodać trochę grzybów leśnych, podajemy ją z grzankami.