Jesień to pora gorących i gęstych zup. Uwielbiam ten czas, gdy nie jest jeszcze bardzo zimno a jesień już nieśmiało puka do drzwi, przynosząc piekne kolory, cudowne warzywa i wspaniałe ciepłe słońce. Jak tylko mam chwile wychodzę na balkon i napawam pięknem jesieni, trzeba ładować akumulatory póki czas:))))
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie z oliwek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko kilka minut.
- Cebulę z pomidorami przelewamy do garnka , dodajemy wypłukaną ciecierzycę z puszki oraz szklankę bulionu i gotujemy 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy: sól, pieprz, świeżą bazylię.
- Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, zupę miażdżymy blenderem.
- Podajemy ze świeżą bazylią lub/i kolendrą.
Comments
Jak dla mnie super zupa. Pisz więcej takich przepisów. Będę korzystał.
Pozdrawiam 🙂
Poszukuje prostych przepisów i ten wydaje się nie być skomplikowany. Tylko nie robiłam jeszcze nic (bo i mało gotuje) z mleczkiem kokosowym. Pewnie w większych marketach nie problem to dostać. A zupy kremy zyskują u nas coraz bardziej na popularności. I to jest fajny, za zachodzie albo wcale zup nie robią albo właśnie krem.
Uwielbiam wszystkie zupy który mają w nazwie “krem” !! W połączeniu z grzankami lub groszkiem ptysiowym nie ma nic lepszego 🙂
Wow! Nie wpadłbym, że można zrobić krem z ciecierzycy. Dotychczas próbowałem podobnego przepisu, ale z czerwoną soczewicą