Jesień to czas robienia przetworów na zimę i powrotu do gęstych, sycących zup. W tym roku wyjątkowo wcześnie ją poczułam, ale patrzę też na nią z większym optymizmem, zaczynając od tej pysznej zupki:)
Składniki:
- 1 1/2 kg ziemniaków
- 350 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Boczek wędzony gotujemy w mniej więcej 2 litrach wody przez 20 minut. Następnie boczek wyciągamy i w wodzie po boczku gotujemy wcześniej obrane i umyte ziemniaki. Wodę solimy, ziemniaki gotujemy tak długo aż zaczną się rozpadać czyli około 40 minut.
- Gdy ziemniaki się ugotują odstawiamy je na około 10 minut by przestygły, następnie miażdżymy je blenderem.
- Ugotowany boczek kroimy dość drobno i smażymy do zarumienienia. Podobnie postępujemy z cebulą, pod koniec smażenia gdy będzie już rumiana dodajemy masło, roztapiamy i ściągamy z gazu.
- Cebulę dodajemy do zupy, całość dosalamy jeśli potrzeba i pieprzymy kolorowym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jeśli ma być jeszcze bardziej syta z grzankmami na maśle.