Kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Prosta, pyszna i super tania zupa. Świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad, jeśli podamy ją z czosnkowymi grzankami.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 2 litrów wody
- 1 mała pietruszka
- malutki kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- sól, pieprz, koperek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę którą soli, wrzucamy warzywa i gotujemy, aż zmiękną, mniej więcej pół godziny. Następnie zupę ściągamy z gazu, gdy troszkę ostygnie, wyciągamy cebulę i miksujemy na gładko.
Odlewamy pół kubeczka zupy, mieszamy zawartość kubka ze śmietaną i wlewamy do garnka, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie koperkiem.
Do zupy można dodać także przyrumienioną drobno pokrojoną cebulkę.
Comments
A mnie taka zupa ziemniaczana z dzieciństwa kojarzy się z dodatkiem listków mięty :):)
Author
świetny pomysł! muszę wypróbować tą miętę:)))
Niby każdy tak pisze, ale z rączką na serduchach zapisaliśmy w zakładkach i niedługo wypróbujemy. Zresztą… dziwne, że jeszcze tego nie zrobiliśmy! Ziemniaki kochamy bardzo, uważamy je za niedoceniane składniki polskiej kuchni.