Zupa krem z ziemniaków

Kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Prosta, pyszna i super tania zupa. Świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad, jeśli podamy ją z czosnkowymi grzankami.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 2 litrów wody
  • 1 mała pietruszka
  • malutki kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę którą soli, wrzucamy warzywa i gotujemy, aż zmiękną, mniej więcej pół godziny. Następnie zupę ściągamy z gazu, gdy troszkę ostygnie, wyciągamy cebulę i miksujemy na gładko.

Odlewamy pół kubeczka zupy, mieszamy zawartość kubka ze śmietaną i wlewamy do garnka, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie koperkiem.

Do zupy można dodać także przyrumienioną drobno pokrojoną cebulkę.

Comments

  1. Post
    Author
  2. Mr.&Mrs.Sandman

    Niby każdy tak pisze, ale z rączką na serduchach zapisaliśmy w zakładkach i niedługo wypróbujemy. Zresztą… dziwne, że jeszcze tego nie zrobiliśmy! Ziemniaki kochamy bardzo, uważamy je za niedoceniane składniki polskiej kuchni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.