Jak wspominałam wcześniej idzie zdrowe 🙂 Bardzo lubię zdrowe w takiej postaci, szczególnie gdy dominuje w nim smak szparagów, smak wczesnego lata. Tak się cieszę tymi wszystkimi wspaniałymi warzywami , które jeszcze przed Nami:)))
Składniki:
- 2 cukinie
- 10-15 szparagów
- 1 mała cebula
- 1 puszka groszku
- 75 g kaszy kuskus
- sól, pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie, po 3-4 minutach dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i smażymy jakieś 5 minut. Od szparagów odkrawamy starsze części łodygi i dodajemy na patelnię na 3 minuty przed końcem smażenia.
- Do garnka wlewamy 3 szklanki wody dodajemy warzywa z patelni i zagotowujemy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek z puszki. Zupkę solimy i pieprzymy do smaku.
- Garnek ściągamy z kuchenki, odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i miażdżymy warzywa blenderem.
- Garnek wstawiamy ponownie na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone szparagi, oprócz główek , gotujemy ok 5 minut, następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty.
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i dostawiamy na kilka minut, dodajemy do zupy
Comments
Kurde jak ja uwielbiam szparagi, cukinię… Musi to być coś wspaniałego. Z całą pewnością dziś poinformuję żonę o tym przepisie…