Bardzo szybka w przygotowaniu zupka szpinakowa. Rozgrzewająca i sycąca z dużą dawką czosnku, idealna na rozgrzanie po zimowych szaleństwach na śniegu.
Składniki:
- ok.500 g mrożonego szpinaku dobrej jakości
- kilka różyczek mrożonych brokułów
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
Przygotowanie:
Do bulion wsypujemy mrożony szpinak, brokuły oraz obrane ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Jeśli wydaje nam się że zupa mogłaby być zbyt rzadka po zmiksowaniu, odlewamy z niej kubek bulionu i miksujemy. W razie potrzeby dolewając bulion.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. dusimy ją aż zmięknie na koniec, ( na chwilę) dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Cebulę z czosnkiem dodajemy do zupy i ponownie miażdżymy blenderem. Ja lubię gdy małe kawałeczki cebuli i czosnku są wyczuwalne. Zupkę solimy i pieprzymy do smaku.
Tę zupkę można podawać ze śmietaną lub grzankami czosnkowymi.