Zupa krem ze szpinaku

Bardzo szybka w przygotowaniu zupka szpinakowa. Rozgrzewająca i sycąca z dużą dawką czosnku, idealna na rozgrzanie po zimowych szaleństwach na śniegu.

zupa-krem-ze-szpinaku-2

Składniki:

  • ok.500 g mrożonego szpinaku dobrej jakości
  • kilka różyczek mrożonych brokułów
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

zupa-krem-ze-szpinaku-3 

Przygotowanie:

Do bulion wsypujemy mrożony szpinak, brokuły oraz obrane ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Jeśli wydaje nam się że zupa mogłaby być zbyt rzadka po zmiksowaniu, odlewamy z niej kubek bulionu i miksujemy. W razie potrzeby dolewając bulion.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. dusimy ją aż zmięknie na koniec, ( na chwilę) dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Cebulę z czosnkiem dodajemy do zupy i ponownie miażdżymy blenderem. Ja lubię gdy małe kawałeczki cebuli i czosnku są wyczuwalne. Zupkę solimy i pieprzymy do smaku.

Tę zupkę można podawać ze śmietaną lub grzankami czosnkowymi.

zupa-krem-ze-szpinaku-1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.