Warto eksperymentować z daniami i smakami które znamy od zawsze. To nowe doświadczenia sprawiają, że życie jest inspirujące. Tak pysznie jest żyć i gotować poza schematem 🙂 Dziś zupka pieczarkowa w tajskim stylu:)))
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- ok 3-4 cm startego imbiru
- 2 łyżki pasty Tom Kha
- 1 pikantna papryczka
- 1/3 łyżeczki mielonej, suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, świeża bazylia, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Obieramy i kroimy cebule w kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy 2 minutki. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, które solimy i dusimy od 5 do 10 minut.
- W garnku w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy oliwę na którą wrzucamy pokrojony w większe plastry seler naciowy i czosnek podsmażamy minutkę. Dodajemy 2 łyżki pasty do zupy Tom Kha, oraz pokrojoną pikantna papryczkę, rozprowadzamy w garnku i dodajemy wcześniej uduszone pieczarki z cebulą.
- Do pieczarek z selerem i pastą dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, starty imbir oraz mleczko kokosowe i 2 szklanki wody. Wszystko przyprawiamy trawą cytrynową sosem sojowym, jeśli trzeba także solą.
- Zupkę podajemy ze świeżą bazylią.