Zawsze warto mieć w kuchennej szafce kilka podstawowych składników, według mnie należą do nich dobrej jakości pomidory w puszce ( lub własnoręcznie zrobiony przecier) oraz dobry ser. To daje nam na prawdę sporo możliwości: dobry sos do makaronu, dip, lub najprostszą na świecie zupę.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki dobrej jakości
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba pszennego
- ok 70 g sera cheddar
- bazylia
- sól, pieprz ( czosnek opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Pomidory podsmażamy na oliwie p[rzez dwie minuty, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody lub szklanka wody w zależności od tego jak gęstą zupę lubimy, zagotowujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli ktoś lubi może dodać do zupy czosnku.
- Gdy zupa się zagotuje odstawiamy ja na 2 minutki do przestygnięcia i rozdrabniamy blenderem.
- Pieczywo kroimy w kostkę wrzucamy na suchą patelnie, gdy zacznie się przyrumieniać dodajemy masło i ściągamy z kuchenki.
- Ser cheddar ścieramy na tarce, dodajemy go do gorącej zupy by sie rozpuścił, zupę podajemy z grzankami.