Zwykle ciężko mi się opowiedzieć za ulubionym daniem, tyle jest smaków na świecie. Ale ta tajska zupka to jedno z moich ulubionych dań, a na pewno, moja ulubiona zupa. Zupę gotuję na podstawie przepisu mojej mamy, na kim Ona się wzorowała(?), nie wiem! Ale jest pysznie!!
Składniki:
- 4 podudzia kurcząt z usuniętymi kośćmi
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżki pasty Tom Kha (dostępna powszechnie w marketach)
- 5 dużych pieczarek
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki pokrojonego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 soku wyciśniętego z limonki
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy do niej umyte podudzia bez kości i pół kostki bulionu drobiowego , gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy podudzia i kroimy. Do gotującego się wywaru wlewamy mleczko kokosowe (400 ml) i dodajemy 4 łyżki pasty Tom Kha. Gdy zupa zacznie wrzeć dodajemy,wyciągniętego wcześniej kurczaka, pokrojony w słupki imbir, sok z limonki , sos rybny oraz pieczarki, gotujemy kilka minut. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną cukinii i gotujemy dosłownie 3 minuty. Zupkę Tom Kha podajemy ze świeżą bazylia lub/i świeżą kolendrą.
Comments
Uwielbiam tajską kuchnię 😀 a Tom Kha i Tom Jum to moje ulubione zupki! Nie mogę się doczekać kolejnych odsłon kuchni tajskiej w Twoim wydaniu :*
jeszcze nigdy nie robiłam tajskich zup, a uwielbiam te smaki – chyba zacznę od Twojego przepisu 😉