zupa z soczewicy i pomidorów

Kolejna gęsta zupka w moim repertuarze:) Rozgrzewająca i sycąca, tym razem wegetariańska z włoską nutą. Jest szansa, że dzięki niej przemycimy dzieciom trochę soczewicy, bo które dziecko, małe i duże nie lubi pomidorówki?:)

Składniki:

  • 150 g soczewicy
  • puszka pomidorów bez skórki
  • kartonik przecieru pomidorowego (250 ml)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • pikantna papryka w proszku
  • rozmaryn, bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, gotujemy razem z resztą warzyw: marchewkę, pietruszkę, selerem.

Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony świeży rozmaryn z bazylią, dorzucamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusimy około 10-20 minut, aż pomidory się rozpadną.

Do gorącego bulionu dodajemy ugotowaną soczewicą i zawartość patelni. Całość gotujemy kilka minut, soczewica ma się rozpadać. Zupę solimy, pieprzymy i doprawiamy bazylią z rozmarynem. Do zupy można dodać również ząbek czosnku lub zmiksować ją na gładką masę i zrobić z niej krem.

Polecam na dzisiejszy mglisty dzień!


Comments

  1. Dianith

    może się kiedyś skuszę na tę skomplikowaną wersję tej zupki. moja wygląda przy niej ubogo:wsypać do gara: sozcewica czerwona cała paczka, dwie garści suszonej włoszczyzny, dużo pietruszki lub suszonej pietruszki, pieprz mielony i kolorowy w kulkach, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek i kmin mielony, zalać wodą, wstawić na gaz. wyjść z kuchni poczytać. ocknąć się za ok. 20 min. wylaczyc gaz zupa gotowa chociaz do zupy mało podobna, bo gęsta bardzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.