Zupka z mleczkiem kokosowym i krewetkami z dodatkiem szpinaku i selera naciowego

Ja wiem, że jest tłusty czwartek, ale oprócz pączków i faworków, u mnie dzisiaj także zupka z mleczkiem kokosowym i krewetkami.

zupka-z-mleczkiem-kokosowymi-krewetkami-5

 

Składniki:

  • ok 10 dużych krewetek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  •  1 szalotka ( lub 1 mała cebula)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sok z 1/2 limonki
  • około 10 pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garście świeżego szpinaku ( baby)
  • garść kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pikantna papryczka chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy

zupka-z-mleczkiem-kokosowymi-krewetkami-1

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niego pokrojoną szalotkę lub cebulę, a także pokrojony czosnek i pikantną papryczkę chili. Po dwóch minutach dodajemy  sok z 1/2 limonki, sos rybny  i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do garnka dodajemy mleczko kokosowe, gdy się zagrzeje wlewamy do niego bulion i wrzucamy łodygę trawy cytrynowej.

Gdy zupa zacznie wrzeć dodajemy do niej przekrojone na pół małe pieczarki, gotujemy je w zupie kilka minut. Pod sam koniec gotowania, sparzamy wrzątkiem krewetki i dodajemy je do zupy dosłownie na półtorej minuty, mają się tylko zagrzać, podobnie seler naciowy. Zupę ściągamy z gazu, wyciągamy z niej trawę cytrynową, dodajemy szpinak i mieszamy.  Tę zupkę podajemy obficie posypaną kolendrą.

zupka-z-mleczkiem-kokosowymi-krewetkami-7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.