Ja wiem, że jest tłusty czwartek, ale oprócz pączków i faworków, u mnie dzisiaj także zupka z mleczkiem kokosowym i krewetkami.
Składniki:
- ok 10 dużych krewetek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 szalotka ( lub 1 mała cebula)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sok z 1/2 limonki
- około 10 pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 garście świeżego szpinaku ( baby)
- garść kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 pikantna papryczka chili
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niego pokrojoną szalotkę lub cebulę, a także pokrojony czosnek i pikantną papryczkę chili. Po dwóch minutach dodajemy sok z 1/2 limonki, sos rybny i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do garnka dodajemy mleczko kokosowe, gdy się zagrzeje wlewamy do niego bulion i wrzucamy łodygę trawy cytrynowej.
Gdy zupa zacznie wrzeć dodajemy do niej przekrojone na pół małe pieczarki, gotujemy je w zupie kilka minut. Pod sam koniec gotowania, sparzamy wrzątkiem krewetki i dodajemy je do zupy dosłownie na półtorej minuty, mają się tylko zagrzać, podobnie seler naciowy. Zupę ściągamy z gazu, wyciągamy z niej trawę cytrynową, dodajemy szpinak i mieszamy. Tę zupkę podajemy obficie posypaną kolendrą.