Istnieje kilka sposobów przygotowania aromatycznej oliwy. Można użyć do tego ulubionych ziół np: szałwii, bazylii czy mięty lub pikantnych papryczek i czosnku.
Jednym z najszybszych sposobów jest zmiksowanie lub poszatkowanie ziół i zalanie ich oliwą. Oliwa jest gotowa do spożycia w zasadzie od razu po przygotowaniu. Można także zalać całe liście ziół lub kawałki papryczek i pozostawić je na kilka tygodni w oliwie. Należy wtedy co jakiś czas wstrząsnąć miksturę.
Ja zmiksowałam liście szałwii, zalałam je oliwą z oliwek i przelałam przez sitko. Tak przygotowana oliwa , stanowi świetna bazę do sosu sałatkowego, oraz sosu do spaghetti i makaronu a także przyprawę do mięsa.
To także świetny sposób gdy wyjeżdżamy i nikt nie jest w stanie zająć się naszym zielnikiem, w ten sposób zioła przetrwają.