Bajaderki to sposób na nieudanie lub wyschnięte ciasto, ale także sposób na pyszny deser. Po świętach lub innych większych imprezach zawsze zostaje trochę wyschniętego ciasta, jeśli nie, możemy wykorzystać do bajaderek kupione w sklepie biszkopty i inne ciasteczka.
Bajaderki to także smak mojego dzieciństwa więc podchodzę do nich z sentymentem, jest coś wyjątkowego w tych słodkich kulach.
Składniki:
- ok. 500 g suchego ciasta lub herbatników ( ciasta bez kremów)
- 70 g masła
- 150 ml gotowej m,asy kajmakowe
- mleko w razie potrzeby
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zeschnięte ciasta, lub ciasta które nam nie wyszły kruszymy. Do bajaderek nie nadają się ciasta z kremem, natomiast jak najbardziej nadają się ciasta z orzechami i bakaliami.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego gotową masę kajmakową i dokładnie mieszamy, gdy zawrze ściągamy z gazu. Gdy masa przestygnie dodajemy ją do pokruszonego ciasta, jeśli ciasto na bajaderki będzie jeszcze zbyt suche dodajemy mleka lu/i amaretto lub innego alkoholu. Formujemy dowolnej wielkości bajaderki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzechach.
Comments
Jeszcze nigdy nie próbowałam ich samodzielnie zrobić, ale już widzę, że na pewno wypróbuję. Lubię przepisy z małą ilością składników, które wykorzystują nieużyteczne, suche ciasto. Zapisuję 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Fajny pomysl. Wlasnie zostalo mi troche ciasta, ktore juz jest troche suche, a szkoda wyrzuc. Bede modelowac kulki
slodkie kule do lubienia
Tymi słodkościami które tutaj prezentujesz, kupujesz mnie całego, jeszcze tylko znajdź mi w jakiś cudowny sposób trochę czasu abym mógł gotować wszystko to co Ty, i będę naprawdę w 7mym niebie.