Bruschetta z warzywami

Ta kolorowa przystawka bombarduje zmysły. Bruschetta z warzywami to prawdziwy smak lata. Tęskniłam za nią całą zimę:))bruschetta-z-warzywami-7 Składniki:

  • kilka kromek pieczywa
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów, lub 3-4 dojrzałe pomidory
  • 2 papryki (1 żółta i 1 czerwona)
  • 1 cebula
  • rozmaryn, bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

bruschetta-z-warzywami-5 Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, zasalamy i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą,kroimy w większą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka.
  2. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę także kroimy w niezbyt małą kostkę dodajemy ją do cebuli i smażymy aż lekko zmięknie. Cebulę z papryką przekładamy do garnka z bakłażanem.
  3. Cukinię także kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju dosłownie 2 minutki. Także przekładamy do garnka.
  4. Garnek wstawiamy na gaz, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dusimy około 5 minut. Warzywa przyprawiamy ząbkiem czosnku, solą, pieprzem  i świeżymi ziołami.
  5. Kromki chleba grillujemy, gdy będą rumiane, nacieramy je czosnkiem i polewamy oliwą, oraz układamy na nich wcześniej przygotowane warzywa. Bruschetta z warzywami to świetny dodatek do mięs z grilla.

bruschetta-z-warzywami-3bruschetta-z-warzywami-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.