Ta kolorowa przystawka bombarduje zmysły. Bruschetta z warzywami to prawdziwy smak lata. Tęskniłam za nią całą zimę:)) Składniki:
- kilka kromek pieczywa
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 1 puszka pomidorów, lub 3-4 dojrzałe pomidory
- 2 papryki (1 żółta i 1 czerwona)
- 1 cebula
- rozmaryn, bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, zasalamy i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą,kroimy w większą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka.
- Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę także kroimy w niezbyt małą kostkę dodajemy ją do cebuli i smażymy aż lekko zmięknie. Cebulę z papryką przekładamy do garnka z bakłażanem.
- Cukinię także kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju dosłownie 2 minutki. Także przekładamy do garnka.
- Garnek wstawiamy na gaz, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dusimy około 5 minut. Warzywa przyprawiamy ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
- Kromki chleba grillujemy, gdy będą rumiane, nacieramy je czosnkiem i polewamy oliwą, oraz układamy na nich wcześniej przygotowane warzywa. Bruschetta z warzywami to świetny dodatek do mięs z grilla.
Comments
UWIELBIAM ! przepadam za przypieczona kromka chleba, pachnące warzywa do tego.. magia
Uczta dla oka i dla kubkow smakowych!
Czuję, że to właśnie będzie mój dzisiejszy podwieczorek! 🙂