Budyń jaglano-jabłkowy z malinami

Lubię robić ten zdrowy budyń, szczególnie w takiej jesiennej wersji z malinami. Najfajniejsze jest w nim to, że na prawdę ciężko odgadnąć że jest wypełniony tylko zdrowymi składnikami. Znika u nas natychmiast i bez żadnych pytań. Warto go robić z dobrych słodkich jabłek u nas to takie które dostaliśmy od sąsiada.

Składniki:

  • 2 większe słodkie jabłka
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 100 g malin + 2 łyżki ksylitolu, lub domowy sok malinowy
budyń jaglano-jabłkowy z malinami

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą tak by woda wystawała ponad jabłka około 2 cm. Gotujemy je około 5 minut z dodatkiem 1 łyżki ksylitolu.
  2. Następnie dodajemy do jabłek płatki jaglane, po 1 łyżce cały czas mieszając. Płatki gotujemy 3-4 minuty aż zaczną się rozpadać. Garnek z jabłkami i kaszą zestawiamy z kuchenki i odstawiamy na kilka minut by zawartość trochę przestygła.
  3. w tym czasie maliny wrzucamy do małego garnuszka dodajemy 4 łyżki wody 2 łyżki ksylitolu i gotujemy maliny kilka minut. Możemy je rozdrobnić widelcem.
  4. Gdy jabłka z kaszą delikatnie przestygną ale są nadal bardzo ciepłe rozdrabniamy je , najwygodniej robi mi się to w blenderze kielichowym. Ważne by budyń był gładki bez grudek.
  5. Budyń podajemy z przygotowanym sosem malinowym , można go jednak podać ze świeżymi malinami lub domowym sokiem , takim który mamy przygotowany na zimę. Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.