Bułeczki cynamonowe – cinamoon rolls z ksylitolem

Cynamonowe bułeczki to jesienny must have, coś bez czego jesieni po prostu nie ma. Ja uwielbiam je jeść na gorąco zaraz po upieczeniu, są wtedy najlepsze. Można je też przed podanie po prostu podgrzać przez kilka minut w piekarniku. Dziś wersja na ksylitolu, oczywiście jeśli nie mamy ksylitolu możemy użyć do nich cukru, najlepiej brązowego , szczególnie do posypki cynamonowej warto dodać cukier brązowy.

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól

farsz

  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy tak by było ciepłe, a nie gorące . Do mleka rozkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżkę mąki i jedną łyżkę ksylitolu, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie drożdże mają zacząć pracować, w mleku pojawią się pęcherzyki powietrza.
  2. Masło roztapiamy w małym rondelku. Mąkę wsypujemy do większej miski, dodajemy pracujące drożdże z mlekiem, roztopione masło, ksylitol, jajko, sól i zagniatamy.
  3. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm, tak by powstał z niego prostokąt. Ksylitol łączymy z cynamonem. Ciasto smarujemy miękkim masłem ( możemy je wcześniej króciutko podgrzać tak by się nie rozpuściło) i posypujemy ksylitolem z cynamonem. z jednej strony zostawiamy margines ok 2 cm wolnych od farszu, by ciasto można było w tym miejscu zakleić i by rollsy się nie rozklejały.
  5. Zrolowane ciasto kroimy na około 1,5; 2 cm rollsy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na kolejne 45 minut.
  6. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.