Bułeczki drożdżowe ala pizza

Uwielbiam piec drożdżowe, to dla mnie zajęcie wręcz terapeutyczne. A produkty uboczne w postaci wypieków, to także moje ulubione produkty uboczne. Uwielbiam te bułki na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale można je jeść także na zimno, lub po podgrzaniu na suchej patelni czy grilu. Do farszu można dodać więcej swoich pizzowych składników, ja wybieram proste

Składniki:

ciasto

  • 450 g mąki pszennej ( ja użyłam typ 650) ale może być 500
  • 250 ml mleka ( może być roślinne)
  • 80 ml oleju np. winogronowego
  • 8 g suchych drożdży ( 1 paczka)
  • 1 łyżeczka cukru ( ja użyłam ksylitolu)
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz

  • 500 g pieczarek
  • 75 g tartej mozzarelli ( ser żółty mozzarella)
  • 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki ( lub 1 pomidor)
  • 2 suszone pomidory
  • zioła prowansalskie, sól, czosnek
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • olej, sezam

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe a nie gorące dodajemy drożdże łyżeczkę cukry u łyżkę mąki i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W przypadku używania drożdży suchych można ten punkt pominąć, i od razu zagnieść ciasto , ja jednak go nie pomijam prawie nigdy.
  2. Gdy drożdże zaczną pracować, przelewamy zaczyn do większej miski, dodajemy mąkę , olej lub oliwę oraz sól. Zagniatamy ciasto. Drożdżowe ciasto lubi długie zagniatanie. Ciasto powinno odchodzić od rąk i nie być zbyt twarde.
  3. Po zagnieceniu formujemy z niego kulę , wkładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, ( np. na kaloryfer) na około godzinę.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Gdy będą gotowe dodajemy tarty ser, pomidory i przyprawy.
  5. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego po kawałku, formujemy płaskie placki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujmy bulkę. Bułki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do podrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Żółtko mieszamy z mlekiem i malujemy podrośnięte bułeczki, następnie posypujemy je sezamem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu bułeczki powinny być rumiane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.