Wypiek własnego pieczywa to zawsze była dla mnie magia. Ten zapach i proces, uwielbiam procesy. Mimo, że dopiero się uczę, mam długą historię obserwacji innych. Jedno z najwspanialszych wspomnień mojego dzieciństwa było pieczenie chleba z ciocią, oczywiście w ilościach hurtowych, bo był pyszny. Pamiętam mnie i siostrę całą w cieście. Cudowne wspomnienia!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 5 łyżek mleka
- 2 duże jajka
- kilka czarnych oliwek
- 2 suszone pomidorki
- 1 pikantna papryka z zalewy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- rozmaryn
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy drożdże, cukier i sól i mieszamy. W garnuszku roztapiamy masło, gdy przestygnie dodajemy mleko. Łączymy sypkie składniki z masłem, mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Ciasto zagniatamy od 5 do 10 minut. Miskę smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto kilka minut i dodajemy drobno pokrojone oliwki, suszone pomidory i papryczki. Ciasto zagniatamy dokładnie i dzielimy na 8 lub 6 równych części( w zależności od tego jakiej wielkości preferujemy bułeczki), z których formujemy bułki. Pozostawiamy je na kolejnych 30 minut do wyrośnięcia. Bułki smarujemy oliwą lub mlekiem i pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut. Bułeczki można upiec także w prodiżu.
Comments
Wyglądają przepysznie 🙂
I ja też uwielbia piec domowe pieczywo, właśnie zagniotłam chleb z kaszą gryczaną i już się nie mogę doczekać efektu 🙂
Zapach i smak domowego pieczywa nie ma sobie równych, po prostu; i jest kilka tego przyczyn, między innymi to, że pieczemy je z miłością 🙂
Bułeczki wyglądają baardzo apetycznie i mega aromatycznie, niemal czuję zapach przez monitor 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Jedna z przyjemniejszych chwil w kuchni, to ta gdy wyjmuję z piekarnika ciepłe bułeczki, czekam chwilę aż ostygną i smaruję grubo masłem… Pięknie wyszły! I z suszonymi pomidorami – wspaniałości 🙂
Planuję upiec te bułeczki. Wśród składników nie ma jednak drożdży, a w wykonaniu jest o nich mowa. Ile drożdży należy użyć? Pozdrawiam!
Author
o rzeczywiście, przepraszam! na 250 g mąki ok 20-30 g drożdży:) Pozdrawiam:)