Proponuję kolejną alternatywę dla ciężkiego Wielkanocnego śniadania, lub wspaniałe śniadanie do łóżka dla ukochanej osoby, a także świetna przekąską do wieczornego filmu. Jest to także przekąska świetnie nadająca się na przyjęcia lub wizyty niezapowiedzianych gości. W zamrażarce zawsze mam zamrożone kajzerki lub inne bułeczki. Farsz do nich jest już kwestią naszej fantazji lub/i upodobań gości. Zamiast rukoli możemy na przykład użyć mrożonego szpinaku. Bułeczki podaję na ręcznie malowanych deseczkach. Jeśli organizujemy przyjęcie dla dzieci na deseczkach możemy namalować imiona dzieci i ulubione postaci z bajek.
Składniki:
- 2 bułki ( np. kajzerki)
- 2 plasterki łososia wędzonego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- garść rukoli
- sól
- Z bułeczek ścinamy czapeczki i wyciągamy środek bułki. Podpiekamy w piekarniku około 3 minut w temperaturze 180 stopni, tak by bułki się zagrzały.
- W każdej bułce układamy kilka listków rukoli, na nich po łyżeczce śmietany, solimy. następnie po plasterku łososia, na wierzch wbijamy jajko.
- Bułeczki zapiekamy około 20 – 25 Minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by żółtko jajka pozostało płynne. Bułeczki podajemy ze świeżą rukolą.