Jesień powoli puka do naszych okien. Szukam wszystkich jej pozytywów… staram się! Nagrzany piekarnik już nie przeszkadza , a wręcz przeciwnie dodaje trochę energii 🙂 Zapach unosi się po całym domu, tęskniłam za tą magią… Chlebek bananowy to idealne jesienne ciasto, zobaczcie sami 🙂
Składniki:
- 4 banany
- 1 jajko
- 75 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu ( lub zwykłego cukru)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy w garnuszku.
- Banany obieramy i rozdrabniamy widelcem.
- Jajo roztrzepujemy trzepaczką ( lub widelcem)
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Masło i banany oraz jajko łączymy w większej misce, dodajemy ksylitol oraz migdały.
- Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia , cisto wylewamy na formę i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 st. C. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
Comments
A zamiast masła ? Chociaż olej ?
Ostatnio czesto pieke chleb. Ten jest nastepny w kolejce 🙂