chlebek bananowy z migdałami

Jesień powoli puka do naszych okien. Szukam wszystkich jej pozytywów… staram się! Nagrzany piekarnik już nie przeszkadza , a wręcz przeciwnie dodaje trochę energii 🙂 Zapach unosi się po całym domu, tęskniłam za tą magią… Chlebek bananowy to idealne jesienne ciasto, zobaczcie sami 🙂

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu ( lub zwykłego cukru)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy w garnuszku.
  2. Banany obieramy i rozdrabniamy widelcem.
  3. Jajo  roztrzepujemy trzepaczką ( lub widelcem)
  4.  Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
  5.  Migdały prażymy na suchej patelni.
  6. Masło i banany oraz jajko łączymy w większej misce, dodajemy ksylitol oraz migdały.
  7. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników.
  8. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia , cisto wylewamy na formę i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 st. C. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.