Dziś ostatki, u mnie w wersji słodkiej i zdrowej. Powoli zaczynam przygotowania do wiosny, prócz sprzątania szafek mam zamiar wprowadzić nowy porządek na talerzu. Udanej zabawy ostatkowej:))
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 6 kopiastych łyżek kokosu
- 5 łyżek sezamu
- 5 łyżek pestek z dyni
- 2 garście rodzynek
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2/3 szklanki fruktozy
- 2 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, sezam i pestki dyni przesypujemy na suchą patelnię i prażymy aż delikatnie się przyrumienią. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Gdy płatki z sezamem i pestkami dyni przestygną dodajemy do nich kokos, rodzynki oraz mąkę ryżową i mieszamy. Do sypkich składników dodajemy także fruktozę.
- W garnuszku topimy masło, gdy się roztopi ściągamy je z kuchenki odstawiamy na 2-3 minut.
- Białko jaja ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
- Do sypkich składników dodajemy żółtka, roztopione masło i na sam koniec ubite białka.
- Wszystkie składniki łączymy, rękami ugniatamy zwarte kulki, trzeba je dość mocno ścisnąć. Układamy je na papierze do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 10-15 minut.
Comments
pycha, nie można im się oprzeć 😀