Męczę ostatnio te maliny i jakoś mi nie brzydną. Uwielbiam no po prostu je uwielbiam. Być może dopiero sezon na truskawi wyprze z mojej kuchni mrożone maliny, kto wie 🙂 Zapraszam kochani na ciasto które w swoim smaku przypomina mi troszkę sękacza, smacznego!
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g śmietany 18%
- 50 g masła
- 150 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ( lub 1 laska wanilii)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mrożonych malin ( chyba , że mamy świeże oczywiście)
- 1 łyżka kaszy manny ( do wysypania foremki)
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Całe jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera , aż do momentu gdy całkowicie się połączą. Trwa to mniej więcej 10 minut ( miksujemy na wysokich obrotach).
- Gdy jajka połączą się z cukrem dodajemy do nich przestudzone masło, mieszamy, następnie dodajemy śmietanę w temperaturze pokojowej i miksujemy. Do masy dodajemy także wanilię lub cukier z prawdziwą wanilią.
- Mąkę przesiewamy z dodatkiem proszku do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciastu wylewamy do formy na wierzchu układamy mrożone maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut ( wszystko zależy od naszego piekarnika). Przed wyciagnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.