Koszyczek borówek, który dostałam i jutrzejszy wyjazd stanowią doskonały pretekst by coś upiec. Jutro jedziemy na zawody obedience ( sportowe psie posłuszeństwo), ja jeszcze jako obserwator i kibic, ale powoli z moją sunią dorastamy do startu – więc kto wie , może … kiedyś…:) Liczę na ładną pogodę, dużo pozytywnych emocji i fajny wyjazd , ciasto borówkowe nam w tym pomoże.
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej przesianej przez sitko
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyki naturalnego jogurtu greckiego
- 60 ml oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- ok 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich ( ilość owoców jest dowolna i uzależniona od naszych upodobań)
- 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
- łyżka masła i garść bułki tartej do wysypania foremki
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, gdy cukier połączy się z białkami dodajemy do masy po 1 żółtku nadal miksując.
- Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Na sam koniec dolewamy oliwę oraz dodajemy jogurt grecki, wszystko miksujemy.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
- Borówki myjemy i osuszamy. Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną i układamy na cieście
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Comments
wygląda cudownie 🙂
Takie ciasto z pewnością wyjdzie nam na zdrowie! Borówka amerykańska reguluję pracę jelit, dodatkowo borówki bogate są w potas oraz błonnik! Życzę smacznego!
Niesamowicie wygląda ciasto z borówkami. Trzeba będzie wypróbować przepis.