Tak wiem, wiem podobne ciasto powstało u mnie na blogu i to całkiem niedawno. Było tak pyszne , że nie potrafiłam się powstrzymać, dokonałam w nim niewielkich zmian. Wyszły pyszności:) Jest lekko i wakacyjnie, tak jak lubię!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 gruszki
- 200-300 g rabarbaru
- sok z 1/4 cytryny
- cukier puder do posypania ciasta + mięta
- masło+bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, gdy cukier połączy się z białkami dodajemy do masy po 1 żółtku nadal miksując.
- Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Na sam koniec dolewamy oliwę i dokładnie miksujemy.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
- Gruszki i rabarbar myjemy, oraz osuszamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, po pokrojeniu polewamy sokiem z cytryny, rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Dodatki układamy na cieście.
- Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Wg przepisu Pani pieczemy je w 180 stopniach przez 50 minut.
- Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem i miętą.
Comments
wygląda pysznie 🙂
Ależ fantastyczne!
Nie mogę się oprzeć stwierdzeniu, że z tej perspektywy wygląda jak rabarbarowa pizza 😉 Będę musiała spróbować.