Ciasto z rabarbarem, gruszkami i mietą

Tak wiem, wiem podobne ciasto powstało u mnie na blogu i to całkiem niedawno. Było tak pyszne , że nie potrafiłam się powstrzymać, dokonałam w nim niewielkich zmian. Wyszły pyszności:) Jest lekko i wakacyjnie, tak jak lubię!

Ciasto-z-rabarbarem,-gruszka-i-mieta-1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 gruszki
  • 200-300 g rabarbaru
  • sok z 1/4 cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta + mięta
  • masło+bułka tarta do formy

Ciasto-z-rabarbarem,-gruszka-i-mieta-5

Przygotowanie:

  1.  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, gdy cukier połączy się z białkami dodajemy do masy po 1 żółtku nadal miksując.
  2. Zmniejszamy obroty miksera, powoli dodajemy do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Na sam koniec dolewamy oliwę i dokładnie miksujemy.
  3. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
  4. Gruszki i rabarbar myjemy, oraz osuszamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, po pokrojeniu polewamy sokiem z cytryny, rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Dodatki układamy na cieście.
  5. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Wg przepisu Pani  pieczemy je w 180 stopniach przez 50 minut.
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem i miętą.

Ciasto-z-rabarbarem,-gruszka-i-mieta-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.