“Eat dessert first couse it’s monday”, tak listopadowe poniedziałki mnie przerastają, więc staram się troszkę rozpieszczać, deser na śniadanie, kino na podwieczorek, ciepły koc i szydełko…. jakoś trzeba sobie radzić 🙂 a do zjedzenia deseru zachęca mnie Fandoo tą śliczną podstawką.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mleka 3,2
- 2/3 szklanki śmietanki 30 %
- 5 łyżek kaszy manny
- 2-3 łyżki cukru do kaszki plus 2 łyzki do truskawek
- 300 g mrożonych truskawek
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
- 1 szklankę mleka i 2/3 szklanki kremówki zagotowujemy z cukrem i wanilią.
- 1/2 szklanki mleka mieszamy z kaszka manną, gdy wcześniej wstawione na gaz mleko ze śmietanką zaczną się gotować dodajemy mleko z kaszką. Cały czas mieszamy.
- Kaszkę gotujemy około 5 minut, po ugotowaniu przelewamy do salaterek i zostawiamy do wystygnięcia.
- Tryskawki miażdżymy z cukrem za pomocą blendera, deser podajemy z truskawkami lu innymi owocami:)
Comments
Pola, jak to wygląda! Super! Zaśliniłam się, zamarzyłam, zapachniało mi latem 🙂
Zrobiłam wedle Twojego przepisu i tylko jedno słowo potrafi określić ten deser – rewelacja 🙂 Być może dlatego, że ja uwielbiam truskawki, jednakże mojemu mężowi też smakowało 🙂
Wygląda znakomicie!