Dip imbirowo sezamowy to szybka i zdrowa przekąska. Podawany z selerem naciowym jest nawet bardzo zdrowy. Świetny do chrupania podczas oglądania ulubionego filmu.
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki pokrohonego drobno imbiru
- sól, pieprz
- seler naciowy
Przygotowanie:
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i prażymy go. Sezam ma się zarumienić.
Do gęstego jogurtu greckiego dodajemy łyżeczkę majonezu, solimy go i pieprzymy. Do tak powstałej bazy dodajemy uprażony sezam i bardzo drobno pokrojony imbir. Dip mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut by się przegryzł.
Dip podajemy z selerem naciowym lub z innymi warzywami np. marchewką, papryką. Dip imbirowo sezamowy to świetny pomysł na przyjęcia, doskonale nadaje się także jako sos do mięs z grilla.
Comments
a u Ciebie jaka wiosna! 🙂
Author
Czasem trzeba oszukać pogodę:) poprawiły mi nastrój te tulipany i kawałek wiosny:)