dip imbirowo sezamowy

Dip imbirowo sezamowy to szybka i zdrowa przekąska. Podawany z selerem naciowym jest nawet bardzo zdrowy. Świetny do chrupania podczas oglądania ulubionego filmu.

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pokrohonego drobno imbiru
  • sól, pieprz
  • seler naciowy

Przygotowanie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i prażymy go. Sezam ma się zarumienić.

Do gęstego jogurtu greckiego dodajemy łyżeczkę majonezu, solimy go i pieprzymy. Do tak powstałej bazy dodajemy uprażony sezam i bardzo drobno pokrojony imbir. Dip mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut by się przegryzł.

Dip podajemy z selerem naciowym lub z innymi warzywami np. marchewką, papryką. Dip imbirowo sezamowy to świetny pomysł na przyjęcia, doskonale nadaje się także jako sos do mięs z grilla.

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.