Domowa granola wypełniona dobrociami to dla mnie prawdziwy luksus. To gotowy dodatek do owsianki, mleka czy zdrowego deseru a także gotowa przegryzka do filmu. Ja lubię ją podawać z jogurtem greckim bananem i jagodami, to moje wypasione i szybkie śniadanie. Można ją dowolnie spersonalizować, dodać ulubionych orzechów i bakali,
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 1/2 szklanki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, laskowe i włoskie)
- 3/4 szklanka łuskanego słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Do garnuszka wrzucamy olej kokosowy, masło orzechowe, i miód i roztapiamy.
- Do większej miski wrzucamy płatki owsiane i słonecznik, a następnie roztopione w garnuszku miód , olej kokosowy i masło orzechowe i mieszamy. Następnie dorzucamy mieszankę orzechów i także mieszamy.
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy na nią granolę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Regularnie mieszamy by granola przyrumieniła się równomiernie.