Domowa granola z orzechami

Domowa granola wypełniona dobrociami to dla mnie prawdziwy luksus. To gotowy dodatek do owsianki, mleka czy zdrowego deseru a także gotowa przegryzka do filmu. Ja lubię ją podawać z jogurtem greckim bananem i jagodami, to moje wypasione i szybkie śniadanie. Można ją dowolnie spersonalizować, dodać ulubionych orzechów i bakali,

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 1/2 szklanki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, laskowe i włoskie)
  • 3/4 szklanka łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wrzucamy olej kokosowy, masło orzechowe, i miód i roztapiamy.
  2. Do większej miski wrzucamy płatki owsiane i słonecznik, a następnie roztopione w garnuszku miód , olej kokosowy i masło orzechowe i mieszamy. Następnie dorzucamy mieszankę orzechów i także mieszamy.
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy na nią granolę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Regularnie mieszamy by granola przyrumieniła się równomiernie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.