Mleko kokosowe to moje ulubione mleko roślinne, to także mleko które opłaca się robić w domu. Domowa wersja wychodzi nam znacznie taniej, a także dokładnie wiemy co znajduje się w naszym mleku, jeśli tylko kupimy dobrej jakości wiórki kokosowe. Warto je także zrobić gdy jakiś przepis wymaga od nas większej ilości mleka. Jeśli nie znacie mleczka kokosowego nie wiecie jak sie za nie zabrać w kuchni polecam krewetki w mleczku kokosowym na które przepis znajdziecie tutaj 🙂
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych ( najlepiej bio)
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Jedną szklankę wiórków kokosowych zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc.
- Po nocy podgrzewamy wiórki z wodą , przelewamy je do blendera i rozdrabniamy. Blendujemy je dość długo, sprawdzamy czy w mleku pozostało dużo “farfocli”. Jeśli bardzo nam przeszkadzają przelewamy mleko kokosowe przez duże sitko.
- Mleko przechowujemy w lodówce ok 3-4 dni. W lodówce mleko będzie się rozwarstwiać – to naturalne 🙂