Domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń to świetna propozycja na szybki i zdrowy deser. Polecam go także tym którzy dbają o linię, ale deser to posiłek którego za nic nie ominą, w tym wypadku świetnie sprawdzi się własnie fruktoza, lub okrojona ilość cukru.

domowy-budyn-czekoladowy-9

 

Składniki:

  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 5 łyżek kakao ( gorzkiego)
  • 2,5 łyżki fruktozy ( lub około 3,4 łyżek cukru)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ulubiona posypka

domowy-budyn-czekoladowy-5

Przygotowanie:

Z połowy litra mleka odlewamy pół kubka. Mleko zagotowujemy w garnuszku. Do odlanego mleka dodajemy kakao, fruktozę ( lub cukier) i mąkę ziemniaczaną.   Zawartość kubka dokładnie mieszamy, wszystkie składniki muszą rozpuścić się w mleku. Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość kubka i dokładnie mieszamy do momentu aż ponownie zacznie wrzeć. Po jakiś 3o sekundach budyń ściągamy z gazu i rozlewamy do salaterek. Budyń posypujemy ulubioną posypką, tartą czekoladą lub orzechami,  można go także polać ulubioną polewą lub konfiturą. Jest pyszny na ciepło i na zimno 🙂

domowy-budyn-czekoladowy-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.