Domowy budyń to świetna propozycja na szybki i zdrowy deser. Polecam go także tym którzy dbają o linię, ale deser to posiłek którego za nic nie ominą, w tym wypadku świetnie sprawdzi się własnie fruktoza, lub okrojona ilość cukru.
Składniki:
- 1/2 l mleka 3,2 %
- 5 łyżek kakao ( gorzkiego)
- 2,5 łyżki fruktozy ( lub około 3,4 łyżek cukru)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ulubiona posypka
Przygotowanie:
Z połowy litra mleka odlewamy pół kubka. Mleko zagotowujemy w garnuszku. Do odlanego mleka dodajemy kakao, fruktozę ( lub cukier) i mąkę ziemniaczaną. Zawartość kubka dokładnie mieszamy, wszystkie składniki muszą rozpuścić się w mleku. Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość kubka i dokładnie mieszamy do momentu aż ponownie zacznie wrzeć. Po jakiś 3o sekundach budyń ściągamy z gazu i rozlewamy do salaterek. Budyń posypujemy ulubioną posypką, tartą czekoladą lub orzechami, można go także polać ulubioną polewą lub konfiturą. Jest pyszny na ciepło i na zimno 🙂
Comments
domowy budyń zdecydowanie najlepszy 🙂