Przeciągająca się już jakiś czas przygoda z bieganiem , zmienia nieco moje nawyki żywieniowe. Szukam dań pożywnych, lecz lekkich, a także staram się sięgać po lepsze i zdrowsze słodkości. Oczywiście bywa z tym różnie, ale dzisiaj , tą jesienna porą polecam kokosowy budyń słodzony fruktozą, na pewno doda nam energii:)
Składniki:
- 250 ml mleczka kokosowego
- 250 ml mleka krowiego
- 2 1/2 łyżki fruktozy
- 2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe do posypania deseru
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe i połowę mleka krowiego słodzimy fruktozą ( ewentualnie cukrem) i zagotowujemy w garnuszku.
- 1/2 szklanki mleka mieszamy z 2 łyżkami maki ziemniaczanej.
- Gdy mleczko kokosowe z mlekiem krowim i cukrem zacznie wrzeć, wlewamy do niego powoli mleko z mąką ziemniaczaną cały czas energicznie mieszając. Pozwalamy by budyń zagotował się i ściągamy go z kuchenki.
- Budyń rozlewamy do salaterek, posypujemy wiórkami kokosowymi , lub ulubionymi orzechami, podajemy na ciepło lub zimno.
Comments
Alez ten budyn wyglada smakowicie mmm 😀 zeby moja zona umiala takie cuda!
Budyń dla królowej śniegu 🙂
Muszę przyznać, że ja osobiście nie lubię budyniu, ale moje dzieci uwielbiają, więc chyba wypróbuje twój przepis. Może będą się zajadać.
Przepis bardzo apetyczny. Chyba spróbuję, tym bardziej że nawet laik sobie zeń poradzi bez kłopotu jak widzę. 😀