Drożdżowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella

Bułeczki drożdżowe to idealne dnie na wynos. Drożdżowe bułeczki piekę bardzo często, często także najbardziej smakują mi te z nieskomplikowanym farszem. Jeśli planujemy zabrać bułeczki na piknik lub wyjazd warto by były one bez cebuli wtedy dużej pozostaną świeże. Moje sprawdziły się idealne.

drozdzowe-buleczki-z-pieczarkami-i-mozzarella-8

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 4/6 szklanki letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 500 g pieczarek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 łyżki masła
  • bazylia
  • czarnuszka
  • sól, pieprz

drozdowe-buleczki-z-pieczarkam-ii-mozzarella9

Przygotowanie około 10 bułeczek:

  1. Łączymy letnie mleko i wodę, dodajemy do nich rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy go bawełnianą ściereczką.
  2. Gdy zaczyn urośnie łączymy go z mąką i dwiema łyżkami oliwy. Ciasto zagniatamy, im dłużej tym lepiej, smarujemy je oliwą,  przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, i podsmażamy na łyżce oliwy, pod koniec smażenia solimy , pieprzymy i dodajemy masła. Ściągamy z kuchenki i dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella.
  4. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na ok 10 kawałków, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejnych 15 minut by ciasto trochę podrosło. Na kawałkach ciasta umieszczamy farsz, ciasto sklejamy i formujemy kulkę, którą posypujemy czarnuszką.
  5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok  20-25 minut.

 

buleczki-drozdzowe-z-pieczarkami-i-mozzarella-10

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.