Bułeczki drożdżowe to idealne dnie na wynos. Drożdżowe bułeczki piekę bardzo często, często także najbardziej smakują mi te z nieskomplikowanym farszem. Jeśli planujemy zabrać bułeczki na piknik lub wyjazd warto by były one bez cebuli wtedy dużej pozostaną świeże. Moje sprawdziły się idealne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 4/6 szklanki letniej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy
- 500 g pieczarek
- 2 kulki sera mozzarella
- 2 łyżki masła
- bazylia
- czarnuszka
- sól, pieprz
Przygotowanie około 10 bułeczek:
- Łączymy letnie mleko i wodę, dodajemy do nich rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy go bawełnianą ściereczką.
- Gdy zaczyn urośnie łączymy go z mąką i dwiema łyżkami oliwy. Ciasto zagniatamy, im dłużej tym lepiej, smarujemy je oliwą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, i podsmażamy na łyżce oliwy, pod koniec smażenia solimy , pieprzymy i dodajemy masła. Ściągamy z kuchenki i dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella.
- Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na ok 10 kawałków, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejnych 15 minut by ciasto trochę podrosło. Na kawałkach ciasta umieszczamy farsz, ciasto sklejamy i formujemy kulkę, którą posypujemy czarnuszką.
- Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Comments
uwielbiam czarnuszkę i ze zdziwieniem przyznaję że jeszcze nie robiłem bułeczek z jej użyciem 😉
p.s. cudne zdjęcia 🙂
Author
Ja właśnie też uwielbiam czarnuszkę:) i bardzo mi miło że zdjęcia się podobają , pozdrawiam serdecznie
Czarnuszka dodaje pysznego akcentu 🙂