Drożdżowe ciasteczka z polewą czekoladową

Wiem, wiem walentynki – komercyjne święto itd.  Ale ja lubię walentynki, odkąd pamiętam w naszym domu był to wyjątkowy dzień, zupełnie niekomercyjny. Dzień w którym dostawałyśmy wiersze od taty ( pisał je specjalnie dla Nas) i rysunki od mamy:) Już zawsze będę to wspominać z nutą nostalgii:)

drozdzowe-ciasteczka-z-polewa-czekoladowa-2

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 2/3 kostki margaryny
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Polewa

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki margaryny
  • 3 łyżki fruktozy
  • 2 -3 łyżki mielonych orzechów laskowych

 

drozdzowe-ciasteczka-z-polewa-czekoladowa-6

Przygotowanie:

  1.  Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
  2. Drożdże rozcieramy z łyżka cukru, dodajemy do nich letnie mleko i dokładnie mieszamy. Drożdże z mlekiem dodajemy do maki i zagniatamy ciasto.
  3. ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka.
  4. Blachę smarujemy margaryną, na blasze układamy ciasteczka i odkładamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka są gotowe gdy lekko się przyrumienią. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia.
  6. Gorzką czekoladę roztapiamy z margaryną oraz fruktozą. Na ostygnięte ciasteczka wylewamy polewę i posypujemy zmielonymi orzechami.

drozdzowe-ciasteczka-z-polewa-czekoladowa-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.