Focaccia z suszonymi pomidorami i serem grana padano

Uwielbiam drożdżowe ciasto myślę, że ta miłość jest tu mocno widoczna. Gdybym tylko mogła piekłabym je na co dzień. Liczę na to , że kiedyś będę miała na to czas 🙂 Focaccia oraz bułeczki to moje ulubione formy! Im nadzienie jest prostsze tym jakoś bardziej mi odpowiada. Zdecydowanie preferuję dodatki słone, pikantne sery i warzywa. Oczywiście nie pogardzę dobrą pizzą da drożdżowym spodzie. A wy lubicie ciasto drożdżowe? Często je pieczecie?

Składniki na 2 duże placki:

ciasto

  • 1 kg mąki
  • 1szklanka mleka
  • ok 1,5 szklanki wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

dodatki

  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • ok 150 g sera grana padano
  • zioła
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe a nie gorące) i wlewamy je do dużej miski. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe mieście  by zaczyn ruszył.
  2. Gdy zaczyn ruszy do miski dodajemy szklankę letniej wody i mąkę. ciasto zagniatamy. Jeśli to konieczne ( a wiele zależy od mąki) dodajemy do ciasta pozostałe 0,5 szklanki wody, sól i zagniatamy ciasto. Kulkę  zagniecionego ciasta smarujemy oliwą.Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 -60 minut. Aby ciasto rosło ładnie i szybko w domu musi być ciepło- warto zamknąć okna i postawić ciasto w ciepłym miejscu.
  3. Gdy ciasto urośnie ( podwoi swoja objętość) , dzielimy je na pół. Układamy w formach wysmarowanych oliwą. Nakłuwamy widelcem, palcami robimy wgłębienia.
  4. Ciasto polewamy olejem z suszonych pomidorów, posypujemy pomidorami, solą i ziołami.
  5. Pieczemy je w temperaturze 230 stopni przez 15-20 minut. 3 minutki przed wyciągnięciem posypujemy je serem grana padano.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.