Uwielbiam drożdżowe ciasto myślę, że ta miłość jest tu mocno widoczna. Gdybym tylko mogła piekłabym je na co dzień. Liczę na to , że kiedyś będę miała na to czas 🙂 Focaccia oraz bułeczki to moje ulubione formy! Im nadzienie jest prostsze tym jakoś bardziej mi odpowiada. Zdecydowanie preferuję dodatki słone, pikantne sery i warzywa. Oczywiście nie pogardzę dobrą pizzą da drożdżowym spodzie. A wy lubicie ciasto drożdżowe? Często je pieczecie?
Składniki na 2 duże placki:
ciasto
- 1 kg mąki
- 1szklanka mleka
- ok 1,5 szklanki wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
dodatki
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- ok 150 g sera grana padano
- zioła
- sól
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe a nie gorące) i wlewamy je do dużej miski. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe mieście by zaczyn ruszył.
- Gdy zaczyn ruszy do miski dodajemy szklankę letniej wody i mąkę. ciasto zagniatamy. Jeśli to konieczne ( a wiele zależy od mąki) dodajemy do ciasta pozostałe 0,5 szklanki wody, sól i zagniatamy ciasto. Kulkę zagniecionego ciasta smarujemy oliwą.Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 -60 minut. Aby ciasto rosło ładnie i szybko w domu musi być ciepło- warto zamknąć okna i postawić ciasto w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto urośnie ( podwoi swoja objętość) , dzielimy je na pół. Układamy w formach wysmarowanych oliwą. Nakłuwamy widelcem, palcami robimy wgłębienia.
- Ciasto polewamy olejem z suszonych pomidorów, posypujemy pomidorami, solą i ziołami.
- Pieczemy je w temperaturze 230 stopni przez 15-20 minut. 3 minutki przed wyciągnięciem posypujemy je serem grana padano.
Comments
pyyycha, poproszę na śniadanko!