Focaccio z boczkiem

Uwielbiam focaccio co tu dużo pisać, a to z boczkiem jest także całkiem fajne. Warto wypróbować:) Polecam  focaccio  i mięso maniakom:)

focaccio-z-boczkiem-10

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g maki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ok 300 g boczku wędzonego
  • tymianek
  • sól gruboziarnista
  • oliwa z oliwek

 focaccio-z-boczkiem-7focaccio-z-boczkiem-9

Przygotowanie:

  1. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę maki, dokładnie mieszamy. Naczynie w którym przygotowaliśmy zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Po ok 15 minutach gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, do ciasta dodajemy także 2 łyżki oliwy z oliwek, ciasto zagniatamy, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk, to może chwilę potrwać:)
  3. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny, po upływie 1 godziny zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejną.
  4. Po upływie 2 godzin rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie posmarowanej oliwą i  odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut , ciasto  znowu trochę  urośnie.
  5. Boczek  kroimy w paseczki i rumienimy na patelni.
  6. Ciasto nakłuwamy widelcem,  polewamy oliwą z oliwek, posypujemy boczkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

focaccio-z-boczkiem-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.