Uwielbiam focaccio co tu dużo pisać, a to z boczkiem jest także całkiem fajne. Warto wypróbować:) Polecam focaccio i mięso maniakom:)
Składniki:
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 500 g maki
- 1 szklanka ciepłej wody
- ok 300 g boczku wędzonego
- tymianek
- sól gruboziarnista
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę maki, dokładnie mieszamy. Naczynie w którym przygotowaliśmy zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po ok 15 minutach gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, do ciasta dodajemy także 2 łyżki oliwy z oliwek, ciasto zagniatamy, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk, to może chwilę potrwać:)
- Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny, po upływie 1 godziny zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejną.
- Po upływie 2 godzin rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie posmarowanej oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut , ciasto znowu trochę urośnie.
- Boczek kroimy w paseczki i rumienimy na patelni.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy boczkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Comments
Wygląda przepysznie, muszę w końcu zrobić te przekąskę 🙂