Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 papryka np. zółta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pikantne papryczki chili
- sól, pieprz, świeża bazylia
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą (ok. 1,5 litra) wrzucamy umyte elementy kurczaka i solimy lub dodajemy kostkę rosołowa, gotujemy ok. 30 min.
W tym czasie kroimy bardzo drobno cebulę i dusimy ok. 5 min, następnie dodajemy równie drobno pokrojoną paprykę i dusimy kolejnych 5 min. Do papryki i cebuli dodajemy pokrojone pomidory z puszki , całość dusimy jeszcze 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek , pikantne papryczki i pieprz.
Z wywaru mięsnego wyciągamy kurczaka i wlewamy do niego zawartość patelni oraz dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zupę należy zagotować i dosolić do smaku. Podajemy ją z pokrojonymi kawałkami kurczaka i świeżą bazylią. Idealnie nadaje się na długie jesienne i zimowe wieczory.
Zupę można ugotować także w wersji bezmięsnej, na wywarze z warzyw, podając z grzankami czosnkowymi. W wersji wegetariańskiej jest równie smaczna.
Comments
Uwielbiam zupy a jeśli już ma byc coś z pomidorami to już jestem w 7 niebie. Ten przepis musze koniecznie wypróbować:)
Wygląda smakowicie.