Bardzo lubię mieć dobry, domowy humus w lodówce. Uważam, że najlepszy to właśnie ten który zrobimy w domu, z ulubionych składników i przyprawiony dokładnie tak jak lubimy. Poniżej przedstawiam mój najulubieńszy, zachęcam jednak do eksperymentowania z przyprawami i proporcjami w końcu wszyscy jesteśmy inni i lubimy co innego, ale spróbujcie najpierw mojego.
Składniki:
- 300 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1/2 szklanki słonecznika
- 2 małe pomidory z puszki
- 2 łyżki pasty tahini
- 4 połówki suszonych pomidorów +1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- garść pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy z susznymi pomidorami
- sól
Przygotowanie:
- Słonecznik zalewamy letnią wodą i odstawiamy na minimum godzinę, po tym czasie odlewamy wodę.
- Jeśli używamy ciecierzycy odlewamy aquafabę.
- W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki: ciecierzycę, słonecznik, pomidory, pomidory suszone, tahini, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Rozdrabniamy humus na gładką masę.
- Humus przed podaniem ozdabiamy ciecierzycą, słonecznikiem, pietruszką i przyprawą z suszonymi pomidorami. Podajemy z tortillą, surowymi i kiszonymi warzywami.