Humus ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię mieć dobry, domowy humus w lodówce. Uważam, że najlepszy to właśnie ten który zrobimy w domu, z ulubionych składników i przyprawiony dokładnie tak jak lubimy. Poniżej przedstawiam mój najulubieńszy, zachęcam jednak do eksperymentowania z przyprawami i proporcjami w końcu wszyscy jesteśmy inni i lubimy co innego, ale spróbujcie najpierw mojego.

Humus ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 2 małe pomidory z puszki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 4 połówki suszonych pomidorów +1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • garść pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy z susznymi pomidorami
  • sól
Humus ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zalewamy letnią wodą i odstawiamy na minimum godzinę, po tym czasie odlewamy wodę.
  2. Jeśli używamy ciecierzycy odlewamy aquafabę.
  3. W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki: ciecierzycę, słonecznik, pomidory, pomidory suszone, tahini, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Rozdrabniamy humus na gładką masę.
  4. Humus przed podaniem ozdabiamy ciecierzycą, słonecznikiem, pietruszką i przyprawą z suszonymi pomidorami. Podajemy z tortillą, surowymi i kiszonymi warzywami.
Humus ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.