Kaczka w miodzie z żurawiną i jabłkami

Kaczka to fajna alternatywa gdy zależy nam by podać coś wyjątkowego. Lubie kaczkę , ale tylko wtedy gdy jest krucha i wilgotna. Myślę, że gliniane naczynie, oraz sumienne polewanie to dobry sposób na kaczkę.
kaczka-w-miodzie-z-zurawina-i-jablkami-3

Składniki:

  • 1 kaczka ( ok 2,5 kg)
  • 150 żurawiny
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6-7 ząbków czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

kaczka-w-miodzie-z-zurawina-i-jablkami-4

Przygotowanie:

  1. Kaczkę myjemy i wycieramy, nacieramy solą i pieprzem a także 5 roztartymi ząbkami czosnku. 
  2. Sok z cytryny wyciskamy, dodajemy miód, mieszamy i polewamy kaczkę oraz posypujemy tymiankiem. Zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin.
  3. Do wnętrza kaczki wkładamy żurawinę oraz pokrojone jabłka i czosnek. Kaczę zaszywamy lub zamykamy wykałaczką. Nogi możemy związać żeby się nie rozeszły.
  4. Kaczkę przekładamy do ceramicznego zamykanego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez mniej więcej 2,5 godziny. Mniej więcej co pół godziny polewamy kaczkę tłuszczem i sosem który się z niej wytapia, pod koniec pieczenia nawet częściej. ( z mojej kaczki wytopił się prawie cały tłuszcz, a było go bardzo dużo co widać w brytfance)

kaczka-w-miodzie-z-zurawina-i-jablkami-5

Comments

  1. Kasia

    A ja słyszałam, że to naczynie ceramiczne namacza się przed pieczeniem w wodzie. Z godzinę chyba. Woda odparowuje w trakcie pieczenia, a danie dzięki temu nie jest suche.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.