Kaczka to fajna alternatywa gdy zależy nam by podać coś wyjątkowego. Lubie kaczkę , ale tylko wtedy gdy jest krucha i wilgotna. Myślę, że gliniane naczynie, oraz sumienne polewanie to dobry sposób na kaczkę.
Składniki:
- 1 kaczka ( ok 2,5 kg)
- 150 żurawiny
- 3 jabłka
- 3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 6-7 ząbków czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaczkę myjemy i wycieramy, nacieramy solą i pieprzem a także 5 roztartymi ząbkami czosnku.
- Sok z cytryny wyciskamy, dodajemy miód, mieszamy i polewamy kaczkę oraz posypujemy tymiankiem. Zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin.
- Do wnętrza kaczki wkładamy żurawinę oraz pokrojone jabłka i czosnek. Kaczę zaszywamy lub zamykamy wykałaczką. Nogi możemy związać żeby się nie rozeszły.
- Kaczkę przekładamy do ceramicznego zamykanego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez mniej więcej 2,5 godziny. Mniej więcej co pół godziny polewamy kaczkę tłuszczem i sosem który się z niej wytapia, pod koniec pieczenia nawet częściej. ( z mojej kaczki wytopił się prawie cały tłuszcz, a było go bardzo dużo co widać w brytfance)
Comments
pyszniutka byla 🙂
A ja słyszałam, że to naczynie ceramiczne namacza się przed pieczeniem w wodzie. Z godzinę chyba. Woda odparowuje w trakcie pieczenia, a danie dzięki temu nie jest suche.