Kasza gryczana i leśne grzyby to must have każdego grzybowego sezonu, uwielbiam to proste połączenie i jestem mu wierna. Potrawka jest zaskakująco pożywna i szybka w przygotowaniu , zdecydowanie już jesienna:)
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 puszka białej fasoli
- 300 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 300 g śmietany 18%
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Fasolkę z puszki płuczemy i łączymy z kasza gryczana dodajemy kilka listków bazylii.
- Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusimy, a następnie dodajemy masło, solimy i pieprzymy grzyby. Gdy grzyby z cebulka się uduszą , dodajemy do nich pokrojona cukinię, dusimy jeszcze 3 minutki. Po tym czasie dodajemy do warzyw śmietanę. Wszystko mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.
- Kaszę z fasolka i bazylią podajemy z sosem grzybowym z cukinią, wszystko posypujemy świeżą bazylią.
Comments
Świetne fotografie! Musze przyznać, że nie zostałem tu przez fakt że publikesz poradniki kulinarne, tylko po to by oglądać zdjęcia wysokiego poziomu:) (Tak, jestem fotografem, haha!). Czekam na więcej!
Wygląda apetycznie, a smakuje z pewnością też świetnie, zwłaszcza gdy zrobi się to z własnoręcznie zbieranych grzybków 🙂
Nie wszystkie grzyby są smaczne, ale maślaki najsmaczniejsze. Uwielbiam grzyby pod każdą postacią, tak więc jak sama napisałaś, że jest to typowo jesienna potrawa, to muszę się z tobą zgodzić i wybrać się na grzyby. Dziękuję również za przepis z którego z całą pewnością skorzystam…
ależ mi smaka na grzyby zrobiłaś 🙂 w sobotę chyba się z rana na grzyby wybiorę a później na obiad Twoje danie wypróbuję 🙂