Kasza gryczana obok szpinaku oraz kilku innych składników zajmują wyjątkowe miejsce w moim sercu i żołądku oczywiście. Kasza gryczana z cebulką podana z kefirem to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pewnie dlatego spowita jest ta wspaniałą magią, bo nic nie smakuje lepiej od dziecięcych wspomnień. Dzisiaj urozmaicam ją o kilka składników, być może powstaną dzięki temu kolejne wspaniałe wspomnienia. W sezonie zimowym możemy dodać do kaszy pieczarek, natomiast w sezonie grzybowym proponuję dodać do kaszy grzybów leśnych.
Składniki:
- 3/4 kubka soczewicy
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 200 g dobrego wędzonego boczku
- kawałek dobrej wiejskiej kiełbasy ( ok 100- 150 g )
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy i zalewamy 1,5 szklanki zimnej wody , gotujemy około 30 minut. Kaszę gryczaną także gotujemy około 15 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na patelni, zanim się przyrumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, i dusimy około 10 minut.
- Boczek kroimy w większa kostkę i podsmażamy podobnie z wiejską kiełbaską.
- Wszystkie składniki łączmy: soczewicę, kaszę gryczaną, pieczarki z cebulą oraz boczek z kiełbaską. jeśli potrzeba dosalamy. Danie możemy podać z kefirem.