Kasza gryczana z soczewicą, pieczarkami i boczkiem

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-boczkiem-5Kasza gryczana obok szpinaku oraz kilku innych składników zajmują wyjątkowe miejsce w moim sercu i żołądku oczywiście. Kasza gryczana z cebulką podana z kefirem to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pewnie dlatego spowita jest ta wspaniałą magią, bo nic nie smakuje lepiej od dziecięcych wspomnień. Dzisiaj urozmaicam ją o kilka składników, być może powstaną dzięki temu kolejne wspaniałe wspomnienia. W sezonie zimowym możemy dodać do kaszy pieczarek, natomiast w sezonie grzybowym proponuję dodać do kaszy grzybów leśnych.

Składniki:

  • 3/4 kubka soczewicy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 200 g dobrego wędzonego boczku
  • kawałek dobrej wiejskiej kiełbasy ( ok 100- 150 g )

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-boczkiem4

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy i zalewamy 1,5 szklanki zimnej wody , gotujemy około 30 minut. Kaszę gryczaną także gotujemy około  15 minut.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na patelni, zanim się przyrumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, i dusimy około 10 minut.
  3. Boczek kroimy w większa kostkę i podsmażamy podobnie z wiejską kiełbaską.
  4. Wszystkie składniki łączmy: soczewicę, kaszę gryczaną, pieczarki z cebulą oraz boczek z kiełbaską. jeśli potrzeba dosalamy. Danie możemy podać z kefirem.

kasza-gryczana-z-soczewica,-pieczarkami-i-boczkiem-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.