Świąteczny czas w pełni, czas najwyższy zabrać się za kiszenie buraczków na barszczyk wigilijny. Polecam zrobić to troszkę wcześniej i jeśli buraczki ukiszą się szybciej, wstawić je ukiszone do lodówki by zatrzymać proces fermentacji.
Składniki:
- 4 duże buraki
- 4 ząbki czosnki
- 3 szklanki wody mineralnej
- 3 listki laurowe
- 1 kromka pieczywa na naturalnym zakwasie
- 1 łyżka soli
- liście laurowe
Przygotowanie:
- Buraczki myjemy obieramy i kroimy ( najlepiej zrobić to w rękawiczkach).
- Układamy je ciasno w dużym słoiku z listkami laurowymi i czosnkiem.
- Sól rozpuszczamy w 3 szklankach wody mineralnej lub odstanej przegotowanej wody.
- Buraki zalewamy wodą z solą tak by przykryć wszystko w słoiku , dociskamy, przechylamy słoik by uwolnić pęcherzyki powietrza.
- N wierzchu układamy kromkę chleba na naturalnym zakwasie.
- Słoik zamykamy i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, gdy rozpocznie się fermentacja ( zobaczymy pianę na wierzchu) wyciągamy ze słoika kromkę chleba.
- Buraczki są gotowe po kilku dniach czasem po 2 tygodniach, wszystko zależy od temperatury w jakiej się kiszą( im wyższa temperatura tym buraczki będą szybciej gotowe).
- Gotujemy na nich barszczyk wigilijny, lub pijemy sok prosto ze słoika, z kiszonych buraków można zrobić surówkę.