Kiszone buraki

Świąteczny czas w pełni, czas najwyższy zabrać się za kiszenie buraczków na barszczyk wigilijny. Polecam zrobić to troszkę wcześniej i jeśli buraczki ukiszą się szybciej, wstawić je ukiszone do lodówki by zatrzymać proces fermentacji.

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 4 ząbki czosnki
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 3 listki laurowe
  • 1 kromka pieczywa na naturalnym zakwasie
  • 1 łyżka soli
  • liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Buraczki myjemy obieramy i kroimy ( najlepiej zrobić to w rękawiczkach).
  2. Układamy je ciasno w dużym słoiku z listkami laurowymi i czosnkiem.
  3. Sól rozpuszczamy w 3 szklankach wody mineralnej lub odstanej przegotowanej wody.
  4. Buraki zalewamy wodą z solą tak by przykryć wszystko w słoiku , dociskamy, przechylamy słoik by uwolnić pęcherzyki powietrza.
  5. N wierzchu układamy kromkę chleba na naturalnym zakwasie.
  6. Słoik zamykamy i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, gdy rozpocznie się fermentacja ( zobaczymy pianę na wierzchu) wyciągamy ze słoika kromkę chleba.
  7. Buraczki są gotowe po kilku dniach czasem po 2 tygodniach, wszystko zależy od temperatury w jakiej się kiszą( im wyższa temperatura tym buraczki będą szybciej gotowe).
  8. Gotujemy na nich barszczyk wigilijny, lub pijemy sok prosto ze słoika, z kiszonych buraków można zrobić surówkę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.